Vgradnja in predelava športnih podvozij

 

 

Podvozje je poleg zavornega sistema vozila eno najpomembnejših komponent, ki omogoča, da se moč motorja učinkovito in varno prenese na podlago. S predelavo podvozja znižamo težišče avtomobila, zmanjšamo podtlak in posledično izboljšamo lego vozila na cestišču. Poleg tega p z pravilno nastavitvijo podvozja poskrbimo, da je trakcija največja in prilagojena vrsti vožnje oz. namenu (rally, gorsko hitrostne dirke, drag-race, driift...).


Nadgrajeno, predvsem pa pravilno izbrano športno podvozje prinese naslednje prednosti, ki omogočajo učinkovito in varno izkoriščanje potenciala vozila tako na cestišču kot dirkališču:

- zaradi nižjega težišča boljša lega vozila (avto je dlje časa nevtralen),

- boljša trakcija zaradi boljšega stika s cestiščem,

- manj nagibanja karoserija in s tem prenosa težišča,

- boljša odzivnost krmilnega sistema,

- trdota podvozja prilagojena podlagi oz. namenu vozila,

- boljše povratne informacije krmilnega sistema...

 

Osnovna stopnja nadgradnje podvozij je zamenjava originalnih vzmeti s športnimi. Vozilo se navadno spusti med 2.5 in 5 cm (odvisno od tipa vzmeti in vozila). Zaradi naprednih vzmeti, ki so progresivne se samo udobje vožnje ne spremeni bistveno (krajše grbine blaži mehkejši del vzmeti, daljše pa trši del). V povprečju se trdota podvozja poveča za okrog 20%. Zaradi nižjega težišča vozila in boljšega podtlaka se stabilnost in lega vozila občutno izboljšata.


Srednja stopnja predstavlja menjavo celotnega podvozja t.j. blažilniki in vzmeti. V ponudbi imamo osnovna (nenastavljiva) podvozja ter naprednejša podvozja, ki so nastavljiva po višini in/ali trdoti ter odzivnosti. Tovrstna podvozja lahko dobro prilagodimo namenu uporabe ter so uporabna tako v cestnem prometu kot na dirkališču. Zelo dober kompromis med ceno in zmogljivostjo.

 

Zahtevna stopnja predstavljajo še dodatno nastavljiva podvozja (nakloni) z dodatki kot so povezave med amortizerji (angl. strut-bar), trši selen bloki, puše, močnejši stabilizatorji...tovrstna podvozja so namenjena izključno uporabi na dirkališču oz. za motorsport vozila.

 

Vsako podvozje ne opravlja dobro svoje funkcije brez pravilne nastavitve. Z natančno in prilagojeno optično nastavitvijo podvozja lahko izkoristimo vse potenciale podvozij in zagotovimo najboljšo trakcijo kot tudi lego. Z bogatimi izkušnjami tako svetujemo kakšne nastavitve so optimalne za posamezen namen uporabe.

 

Preferiramo vgradnjo podvozij proizvajalcev Bilstein, H&R, Tein, Öhlins, HKS, Powerflex in Whiteline. Njihovi izdelki so preverjeni tako pri športnejših voznikih kot tudi v ekstremnih motorsport razmerah. Mnogi proizvajalci vozil vgrajujejo komponente naštetih proizvajalce v opcijska zmogljivejša podvozja serijskih vozil (npr. Porsche, BMW M, Mercedes AMG...).

 

 

  

Za več informacij nas prosimo kontaktirajte:

Telefon: (01) 256 53 16

Email:  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

  

 

 
Goto Top