Chip-Tuning

 

 

Pri praktično vseh modernih motorno gnanih prevoznih sredstvih (osebna vozila, tovorna vozila, plovila, motorna kolesa, gradbena mehanizacija...) krmili in nadzira delovanje motorja posebno za to namenjen elektronski krmilnik. Z naprednimi orodji lahko z efektivni reprogramiranjem motorne elektronike izboljšamo oz. prilagodimo delovanje samega motorja. Optimizacija motorne elektronike se izvede individualno za vsako vozilo posebej. Programi so prilagojeni na samo stanje vozila, morebitne nadgradnje (izpuh, intercooler, večji turbinski polnilnik...) ter seveda glede na namen uporabe vozila.


S spremembami parametrov kot so količina goriva, predvžig, tlak polnjenja turbine,... občutno optimiramo - povečamo navor in moč motorja, ter samo odzivnost. V večini primerov se zaradi optimiranega navora (več razpoložljivega navora čez celotno območje vrtljajev) ob enakem režimu vožnje kot pred posegom poraba goriva zniža v povprečju od 10-15 %. Navor in moč pa se povečata v razponu med 25 in 50%, odvisno od vrste vozila, tipa motorja in kot omenjeno samega stanja vozila (št. prevoženih km, vzdrževanost, stanje motorja...).


Pri večini vozil poteka reprogramiranje motorne elektronike preko diagnostičnega OBD2 vtiča. Pri novejših vozili z tricore procesorji je sicer potrebna odstranitev računalnika iz vozila in se le-ta preprogramira preko BDM vtiča. Pri starejših vozilih pa fizično odstranimo EEPROM in vstavimo novega z optimiranim program.


Sama beseda chip tuning ali čiptuning izhaja iz devetdesetih let, ko se je dejansko fizično menjalo EEPROMe (čipe) z prilagojenimi programi. Danes je najbolj primeren izraz optimizacija, ki dejansko to tudi je.


Povrnitev v  originalno stanje je vedno možno in je pri nas brezplačno (plača se zgolj delovna ura).

 

Vsi naši optimirani programi so razviti in temeljito preizkušeni na merilnih valjih ter na cesti/diraklišču. Vsi optimirani parametri so znotraj dovoljenih tovarniških toleranc in ob rednem vzdrževanju vozila ni predvidena krajša življenjska doba motorja.

  

 

 

Za več informacij nas prosimo kontaktirajte:

Telefon: (01) 256 53 16

Email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.


 
Goto Top